JOURNÉE INTERNATIONALE DE LUTTE POUR LES DROITS DE FEMMES

APPEL NATIONAL A LA MARCHE

 

    Rassemblement à 17h  à Bruxelles

Départ de la Marche de la Gare centrale à 17h30

 

Vers  la place de Luxembourg  à Ixelles

 

 

       

 

     La « Marche Mondiale des Femmes - Belgique » réclame de la part des politiques, un changement de cap, à engager d'urgence, afin d’éviter les catastrophes sociales

     et environnementales concernant particulièrement les femmes. Nous prônons une économie durable où, partout, la vie humaine, le bien être collectif, la vie collectif

     des droits et le respect de l'environnement priment sur les mécanismes du marché, du productivisme et de la recherche du profit au bénéfice d'une minorité.

 

     Nous demandons au prochain gouvernement de lutter contre la précarité  et de poursuivre une politique socio-économique progressiste, écologiste et féministe !

 

     Avec cette manifestation et cette marche, nous prenons la rue pour nous faire écouter !

 

#NousToutes #Jemarchele8 : appel national à manifester

 

PROGRAMME

 

 

09h-16h : Animations  autour de la « Grève féministe » par le collecti.e.f 8 maars.                                               Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                                                           GARE CENTRALE

 

14h : La MMF appel  les femmes à faire du bruit dans le cadre de la grève féministe :

           Si les femmes s’arrêtent, le monde s’arrête !

 

14h30 - 15h30 : ACTION de SOLIDARITÉ avec la lutte des Femmes iraniennes

Une Action de protestation est organisée face à l’ambassade d’Iran à Ixelles, avec les délégations de la Marche des Femmes iraniennes d’Hambourg, Amsterdam et Bruxelles, pour célébrer le 40ème  anniversaire du soulèvement des femmes contre la violence étatique, sociale et domestique à l’égard des femmes en Iran.                                                  

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                                                                                                AMBASSADE D’IRAN à Ixelles  

 

16h - 17h : La Marche Mondiale des Femmes anime « les Porteuses de paroles », occupation de l’espace public et sensibilisation dans la rue. Tente et activités pour les enfants.                                                               GARE CENTRALE                                                                                                                           

 

17h - 17h30  : Rassemblement général, accueil de la Marche des femmes Iraniennes, animation, musique-chorale, Flash Mob « Tant que les femmes ne seront pas libres, nous serons en marche! »

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                                                                                                      GARE CENTRALE

 

17h30 : Départ de la Marche pour les droits des Femmes                                             GARE CENTRALE

 

18h30 :  Arrivée place du Luxembourg  - Actions symboliques de protestation contre les politiques d’austérité. MINI CONCERT DE GROUPES FÉMINISTES.

Contacts Marche Mondiale des femmes :

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                               PLACE DU LUXEMBOURG 

 

20h : Rencontre avec les délégations des Femmes iraniennes. 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.-kla">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                                                PIANOFABRIE à Saint-Gilles

 

 

My body, my choice, not the state, not religion, not anyone else!

Si les femmes s’arrêtent, le monde s’arrête !

So so so solidariteit met alle vrouwen wereldwijd !

So so so solidarité avec les femmes du monde entier !

On ne peut plus dire qu’on ne savait pas ! On ne peut plus laisser faire !

We kunnen het niet langer ontkennen! We kunnen dit niet langer laten gebeuren!

 

 

 

 

 

In België......

De regering telt 5 vrouwen op 15 ministers, en geen enkele vrouw bij de staatssecretarissen. Slechts een kwart van de vrouwen met een nationaliteit van buiten de EU heeft werk, tegenover de helft van de mannen. Bij de vredegerechten en de politierechtbanken zijn drie kwart van de rechters mannen.

(Kijk naar ons brochure van 2010 (faire lien))

boules4champs nl

Wij zien vier actieterreinen, vier domeinen die cruciaal zijn om de vrouwen van de hele wereld te bevrijden. De eisen uit deze bundel zijn opgesteld door vier werkgroepen in de WVM. Wij zijn ons er evenwel van bewust dat deze actieterreinen onderling samenhangen en deel uitmaken van een globale visie op een nieuwe wereld van gelijkheid en solidariteit. Wij hebben ook gestreefd naar een zo groot mogelijke weerspiegeling van de diversiteit van vrouwen (migrantenvrouwen, oudere vrouwen, lesbiennes, vrouwen zonder papieren, gehandicapten, enz.) in onze eisen. Dit was mogelijk omdat onze leden ook zeer divers zijn. Het geheel van onze eisen vormt de basis voor een werk van pleitbezorging en politieke controle in eigen land. We willen deze eisenbundel zoveel mogelijk gebruiken om rekenschap te vragen aan onze politieke vertegenwoordigers over hun engagementen en hun verwezenlijkingen.

WVM

De Wereldvrouwenmars is een netwerk van acties over heel de wereld tegen armoede en voor de herverdeling van de rijkdom, tegen geweld en voor de integriteit van vrouwen.

De Wereldvrouwenmars ontstond in 1996 en is snel een wereldbeweging geworden waar je niet omheen kunt en waarbij zich in het jaar 2000 bijna 6.000 vrouwengroepen uit 163 landen en wereldstreken aansloten.
In België heeft de Mars meer dan 80 vrouwenorganisaties gemobiliseerd. Op 14 oktober 2000 hebben 35.000 vrouwen deelgenomen aan een Europese betoging. De wereld - afsluitingsmars voor de Verenigde Naties in New York was 2 dagen later.

De Wereldvrouwenmars maakt het mogelijk Belgische vrouwengroepen zichtbaar te maken, te versterken en te verenigen rond de gemeenschappelijke eisen tegen geweld en armoede waarvan de vrouwen het slachtoffer zijn. De mars was de aanzet voor de oprichting van talrijke regionale groepen waarvan een aantal actief gebleven zijn.

De thema’s van de Wereldvrouwenmars:
De vier centrale thema’s van de WVM zijn:

“ Armoede & economische onafhankelijkheid - vrouwen en waardig werk”
“Geweld tegen vrouwen”
“Vrede en demilitarisering”
“Verdediging van openbare basisvoorzieningen – Voedselsoevereiniteit”

Wat beogen we?

We gaan in 2010 terug op stap om:
– de ruime solidariteitsbeweging van de basis vrouwengroepen van de basis versterken en in stand houden zodat de Mars een gebaar van bevestiging van de vrouwen overal ter wereld betekent.
– de gelijkheid tussen vrouwen en mannen alsook deze tussen de volkeren bevorderen.
– een breed proces van volks opvoeding steunen waardoor alle vrouwen vanuit zichzelf en voor zichzelf de oorzaken van hun onderdrukking en de mogelijke alternatieven kunnen analyseren.
– de eisen en alternatieven omtrent armoede en geweld jegens vrouwen, die gemeenschappelijk zijn voor de vrouwenbewegingen in de wereld, naar voor schuiven op lokaal, regionaal en internationaal vlak.
– de regeringen, beleidsmakers en leden van de civiele maatschappij onder druk zetten om de nodige stappen te ondernemen voor de verbetering van de levensvoorwaarden en -kwaliteit van de vrouwen.